top of page

Erikoistaidot

Aurinkotuulessa hahmon on mahdollista opetella erikoistaitoja, jotka tuovat sille etuja pelimaailmassa. 

Erikoistaitoja voi saada hahmolleen etsimässä pelissä sille sen taidon mestarin, minkä hahmo haluaa oppia. Mestari opettaa oppilaalleen tietojaan ja taitojaan parhaaksi näkemällä tavallaan. Mestari myös päättää, milloin oppilas on valmis ja ansaitsee itsekin mestarin tittelin.

Jotkut erikoistaidot ovat alunperin lähtöisin susilta, jotkut taas koirilta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö susi voisi jossain vaiheessa pelissä opettaa koiralle jotain omaa erikoistaitoaan, tai toisinpäin.

Tulentaito

Taito tehdä tulta ja käyttää sitä hyödyksi. Tulen sytyttämiseen tarvitaan pelialueella harvinaista piikiveä ja kuivia oksia tai lehtiä. Koiraeläin ottaa piikiven hampaidensa väliin ja hakkaa sitä toista kiveä vasten, kunnes syntyy kipinötä ja niiden tarttuessa oksiin ja lehtiin, myös tulta. Piikiveä löytyy useimmiten jokien tai lampien rannoilta.
Tulta voi käyttää oksienkärjissä pelästyttämään petoja tai vihollisia, amputoimaan raajoja, polttaakseen esteitä tai sekoittaakseen vedessä yrttejä.

Tulentaitaminen on alunperin koirilta lähtöisin oleva taito.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei susihahmo voi osata tulentaitamista suoraan, vaan sen täytyy  hakeutua oppiin pelien kautta.

Linnunkielisyys

Taito kommunikoida lintujen kanssa. Hahmo opettelee tarkkailemaan, tulkitsemaan ja ymmärtämään lintuja, ja opittuaan mestariksi, se voi käskyttää lintua tekemään tehtäviä ja voi saada siitä vaikka eräänlaisen kumppanin.
Linnunkielisyys jaetaan kolmeen eri kategoriaan, joista hahmon on valittava yksi.

​

Linnunkielisyys on alunperin susilta lähtöisin oleva taito. Tämä tarkoittaa, ettei koirahahmo voi osata linnunkielisyyttä suoraan, vaan sen täytyy hankkiutua oppiin pelien kautta.

Parantaminen

Taito käyttää yrttejä, oksia, amputointia ja muita keinoja pelastaakseen muita koiraeläimiä. Parantamiseen sisältyy paljon ja usein eri koiraeläimet osaavat eri parantamistaitoja. Kaikkien oppimiseen menisi hyvin kauan, joten hahmon täytyy opetella kolme eri osa-aluetta erikseen!
Parantaminen on sekä koirilta että susilta lähtöisin oleva taito.

Samoojataidot

Aikoinaan samoojataito kehittyi niistä yksinäisistä susista, jotka vaelsivat erämaissa ja yrittivät pärjätä ilman laumansa tukea. Ankarat olosuhteet kuitenkin ajoivat nämä yksinäiset taitajat takaisin laumojen pariin ja siellä heidän oppinsa nousivat heti arvoon. 
Samoojataitoiset pystyvät selviämään normaalia kauemmin erämaassa, löytämään suojaa, lukemaan luontoa, jäljittämään tehokkaasti niin saalista kuin lajitovereita sekä lukemaan luonnon antamia merkkejä lähestyvistä Aurinkomyrskyistä. Myös muut luonnonilmiöt, kuten helteet, sateet ja myrskyt ovat tulkittavissa. Matkustamisen ja vaeltamisen niksit ovat samoojataitoisten hallussa.

Luojataito

Luojataito on nimensä mukaisesti uusien asioiden luomista - mutta kuten Luojataidon mestarit usein toteavat, myös vanhan ylläpitämistä. Luojataitoiset sudet ja koirat ovat yhteisölleen arvokkaita, sillä he luovat asusteiden ja rakennelmien lisäksi myös säilyttävät yhteisönsä tarinat ja uskomukset. He vaalivat vanhaa ja rakentavat uutta. Luojataito jaetaan kolmeen kategoriaan, mutta josta usein Luojataitoiset mestarit hallitsevat taidoista kaikki. Luojataidon hallitseminen kestää taidoista usein pisimpään, sillä opittavaa on paljon ja iän tuoma viisaus sekä kokemus edesauttavat Luojataitoisuuden etenemisessä.
 

Linnut

Varislinnut

Yleisin linnunkieli. Korpit ja sudet ovat tehneet yhteistyötä metsästyksessä jo vuosisatoja. Korpit paikantavat heikon saaliin ja ilmoittavat siitä susille, kun taas sudet repivät saaliin auki korpeille helpommaksi syötäväksi. Varislintuihin lukeutuu korppien lisäksi mm. harakat, varikset, naakat ja närhet. Varislinnut ovat linnuista älykkäimpiä, mikä tekee niistä esimerkiksi hyviä salakuuntelijoita tai vakoojia. Varislinnun kanssa työskenteleminen voi olla hankalaa, sillä niiden luonteenpiirteisiin kuuluu yleensä myös ilkikurisuus ja omapäisyys. Niillä on tunnetusti myös hyvä huumorintaju.

Petolinnut

Petolintujen kielen opetteleminen on hankalaa, mutta palkitsevaa. Ne ovat loistava apu metsästyksessä ja jopa joskus taistelussa. Petolintuihin kuuluu mm. haukat, kotkat ja pöllöt. Petolinnut ovat itsenäisiä ja niihin on vaikeaa luoda luottamus. Sellaisen kanssa ystävystyminen vaatii siis paljon kärsivällisyyttä. Petolinnut ovat myös linnuista vaarallisimpia, ja kotkaan tuttavuutta tekevä saattaa joutua joskus pakenemaan jopa henkensä edestä. Kerran kun luottamuksen saa, on petolintu uskollinen kumppani. Ne ovat yleensä vähäpuheisia ja ylpeitä, ja viihtyvät yksinään, mutta tottelevat käskyjä hyvin kuuliaisesti.

Pikkulinnut

Pikkulintujen kieltä opettelevat yleensä parantajat, sillä ne ovat etevimpiä etsimään kasveja, sieniä ja marjoja. Pikkulinnut ovat myös koonsa puolesta käteviä, sillä ne mahtuvat hakemaan tavaroita hyvinkin ahtaista paikoista. Pikkulintuja ovat mm. tiaiset, varpuset, satakielet, punarinnat ja västäräkit. Pikkulinnut ovat saaliseläimiä, joten ne ovat linnuista arimpia. Niiden kieli on kuitenkin helppo oppia ja ne tekevät tehtäviä mielellään. Yleensä koiraeläin ystävystyy vain yhden linnun kanssa, mutta pikkulintuja voi kaverina olla useampi. Se on myös ihan kätevää, huomioon ottaen että pikkulinnut pysyvät hieman lyhyemmän aikaa hengissä...
Pikkulinnut ovat yleensä hyvin puheliaita ja ystävällisiä.

Parantajan taidot

Kasvitietous

Taito tunnistaa eri kasveja, tehdä niistä parantavia tai myrkyllisiä yrttejä ja hyödyntää niitä eri tavoin. Yrttejä tehdään jauhamalla valittuja kasveja, sieniä ja vastaavia mm. kahden kiven kanssa, kuivattamalla niitä auringossa, sekoittamalla niihin vettä tai jopa kiehauttamalla nuotion päällä.
Tyypillisesti sudet tietävät enemmän kasveista ja koirat enemmän välineistä, joilla niitä hyödyntää.

 

Kehotietous

Ymmärrys koiraeläimen anatomiasta, murtuneista luista ja miten niitä hoidetaan, tieto koiraeläimen synnyttämisestä ja miten sitä voi helpottaa ja muuta vastaavaa.
Kehotietoutta osaavat voivat hyödyntää oksia ja naruja tai kankaita sitoakseen murtuneeseen raajaan lastan.
Tyypillisesti susilla on paremmat kehonhoitokeinot kuin koirilla.


Mielitietous

Harvinaisempi ja vähemmän arvostettu taito. Koiraeläimillä ei ole varsinaista tietoa mielenterveydellisistä asioista, mutta aurinkotuulten tuovien psyykkisten oireiden takia jotkut ovat nähneet parhaaksi harjoittaa myös mielen parannusta.
Mielenhoitoa toteutetaan mm. lauman sisäisillä ratkaisuilla (vahditaan tiettyä yksilöä, pidetään sille aina seuraa, ei vaadita taistelukuntoa, kohdellaan hyvin rauhallisesti…), rauhoittavilla yrteillä, hengellisin keinoin riippuen millaisia uskomuksia on jne.
Kaikki keinot eivät kuitenkaan välttämättä auta oikeasti hoidettavaa, vaan ne voivat olla väärinymmärrettyjä, torjuvia ja vahingollisia. Mm. lukitaan epätasapainoinen yksilö jonnekin kuin vangiksi, puuroutetaan mieli liialla määrällä yrttejä, pakotetaan “voittamaan pelkoja”, tai jopa rangaistaan hoidettavaa, jos ajatellaan tämän ongelmien johtuvan vaikkapa pyhien asioiden kunnian loukkaamisesta.
Tyypillisesti koirilla on paremmat mielenhoitokeinot kuin susilla

Luojataidot

Kertojataito

Tämän taito edesauttaa yhteisöjen tarinoiden elämisessä ja tiedon välittymisessä eteenpäin. Vaikka suvuissa ja laumoissa usein kerrotaan tarinoita sekä legendoja ilman kertojataitoistakin, ymmärtää tämän taidon oppilas sekä mestari usein taitojen merkityksen ja säilöö niitä tietoisesti etteivät ne pääse unohduksiin. Kertojataitoisilta usein kysytään Aavan ja laumojen historiasta sekä pyydetään välittämään merkittävät tapahtumat seuraaville sukupolville.
Susilla on pitkä historia ja pitkät perinteet kertojataidoissa, joten he ymmärtävät usein taidon merkityksen koiria paremmin.

​

Rakentajataito

Rakentajataitoiset ovat usein olleet niitä, jotka ovat pentuna olleet hulluna kuoppiin ja kiipeilyyn. He ymmärtävät rakenteiden päälle ja tietävät, mitä pitää olla jotta rakkennelma suojelisi yhteisön jäseniä esimerkiksi rajuilmoilta. He korjaavat vanhaa ja ovat paikalla silloin, kun esimerkiksi vuorenseinämä uhkaa sortua ja pitää miettiä laumalle uutta pesäpaikkaa. 
Taito on yhtä vahva sekä koirilla että susilla, sillä vaisto ohjaa kumpaakin, mutta koirat ymmärtävät enemmän ihmisten luomista tavaroista ja sudet taas luonnon haasteista.


Punontataito

Asusteet, somistukset ja korut syntyvät taitavissa tassuissa. Punontataito usein on helpointa oppia näistä kolmesta taidosta, mutta sen kehittämiseen ei ole rajoja. Punontataitoiset ovat haluttuja maineikkaiden sukujen keskuudessa, sillä koristukset ja asusteet nostavat jokaisen statusta. 
Pienitassuiset ovat yleensä näppärimpiä, ja eri koirarodut ovat vahvoilla. Punontataidoilla on pitkät perinteet kuitenkin myös susien joukossa ja luonnonmateriaalit ovat kovassa käytössä

Wayii8e.png.png

Kuva © Kaamos

Erikoistaitojen oppiminen

Erikoistaitojen opit jakautuvat kolmeen eri vaiheeseen; oppilas > taitaja > mestari. Oppilas on vasta aloittelija, taitaja osaa perusasiat hyvin ja mestari on syventänyt oppejaan niin, että tietää paljon enemmän ja osaa myös siirtää taitoaan eteenpäin.

​

Säännöt

— Peliin tullessa hahmo voi olla vain yhden taidon oppilas tai taitaja. Pelien kautta se voi oppia lisää taitoja. Lopulta hahmo voi olla maksimissaan kolmen eri taidon oppilas tai taitaja, ja näistä vain kahden eri taidon mestari.

— Vain mestarit voivat opettaa taitoa eteenpäin.

— Mestarien täytyy olla pelissä olevia hahmoja, ei siis NPC-hahmoja. Hahmon menneisyydessä hahmo on voinut olla NPC-mestarin opissa, mutta jatkaakseen opintojaan peleissä sen täytyy etsiä uusi.

— Oppilaasta taitajaan valmistuminen kestää vuoden. Taitajasta mestariksi kestää kaksi vuotta tai enemmän.

— Peliin tullessa hahmon täytyy olla yli kolmen vuoden ikäinen, jotta se voi olla suoraan taitaja.


Mitä taitoja hahmo voi osata vaikkei olisikaan minkään taidon oppilas?
Hahmosi osaa metsästää, hieman yleensä tulkita onko tulossa sadetta. Lisäksi hän osaa matkata Aavalla kohtalaisesti jos joku on häntä opettanut. Lisäksi hahmosi osaa usein kamppailla ja taistella toisiaan vastaan. Taistelutaitoja voi hahmosi kehittää ilman mestareitakin. Onnettomuuksissa ja terveyden kanssa hahmo on pitkälti omillaan ilman Parantajia mikä tekeekin taidosta tärkeän. Aavan asukkaita ohjaa luontaiset vaistot ja ne ymmärtävät suojan tärkeyden esimerkiksi lumimyrskyssä. Hahmosi on voinut oppia esimerkiksi emoltaan joitain taitojen alkeita, mutta ei pääse oppilaaksi ilman mestaria.

​

Miten löydän hahmolleni Mestarin?

Voit hakea mestaria joko pelaamalla hahmoasi niiden seuraan ja pyrkimään oppeihin sitä kautta. Voit myös etsiä sitä erikseen Suunnittelut ja haut -boardilla tai kysellä yksityisviestein mestarihahmojen pelaajilta.

​

Miten hahmoni valmistuu Taitajaksi?

Kun hahmosi on löytänyt sopivan mestarin itselleen, opiskelee hän mestarin opissa yleensä noin vuoden. Erittäin lahjakkaat ja sitoutuneet oppilaat voivat oppia nopeammin, hitaammin etenevillä voi mennä kauemmin. Oppimisessa edesauttaa jos on oppia esimerkiksi myös toiselta mestarilta tai hahmon neuvokkuus-pisteet ovat korkealla.

Kun mestari kokee, että hahmo osaa perusteet, ilmoittaa hän oppilaan valmistuneen taitajaksi. Tällöin oppilas saa päättää jatkaako hän mestarin opeissa pyrkiäkseen taitajasta mestariksi, vai jatkaako hän elämäänsä pelkkänä taitajana.

​

Miten hahmoni valmistuu Mestariksi?

Hahmo jatkaa samalla periaatteella mestarin opeissa kuin aiemminkin. Opit syventyvät ja ovat intensiivisempiä, riippuen mestarista äärimmäistapauksessa mestariksi pyrkivä oppilas ei välttämättä saa edes omaa vapaa-aikaa, vaan kaikki aika on pyhitettävä taidon syventämiseen.

Mestarina oleminen on eri asia kuin pelkkä taitajana oleminen. Siinä on kyse muustakin kuin vain erikoistaidosta. Mestarin on oltava valmis jakamaan taitoaan eteenpäin ja suojelemaan sitä niiltä, joiden tassuissa taito on enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Mestarien odotetaan ottavan huomioon yhteinen hyvä ja pitävän yhteyttä myös muihin mestareihin.

Kun hahmo on valmis, joko omasta tai ainakin mestarin mielestä, antaa mestari usein tehtävän tai jonkinlaisen haasteen joka testaa oppilaan kykyjä ja vastaa kysymykseen “onko oppilaalla valmiudet olla mestari?”. Jos oppilas selvittää haasteen hyväksytyksi ja oppilaalla on sopivat valmiudet, voi mestari julistaa hänet uudeksi mestariksi. Yleensä tätä merkittävää arvoa juhlistetaan näyttävästi. Uusi mestari usein kunnioittaa omaa mestariaan tämän elämän loppuun asti ja kysyy neuvoja tältä tiukoissa tilanteissa. Mestari siis voi päättää sopivan tehtävän/haasteen ja läpäiseekö hahmo sitä.

Mestarit ja oppilaat

Oppilas

Oppilaana hahmosi tietää taidoista perusteet ja on vasta aloittelija. Se voi hyödyntää taitoja hiukan peleissään, mutta erehdyksille ja virheille on paljon varaa. Oppilaat voivat jopa kilpailla, että pääsevät hyvän mestarin oppiin.

​

Taitaja
Taitaja on pidemmälle opiskellut oppilas. Mestari on opettanut taitajalle perusasiat hyvin. Taitaja ei kuitenkaan osaa keksiä välttämättä uusia tapoja hyödyntää taitojaan, vaan osaa lähinnä mitä sille on opetettu. Taitaja voi hyödyntää taitoja peleissään ja osaa taitonsa tasaisen hyvin.

​

Mestari

Mestarit ovat arvostettuja ja heillä on sananvaltaa yhteisöissä. Mestarit ovat myös tarkkoja maineestaan, sillä jos huono oppilas on päästetty lävitse mestariksi, sana kiirii ja pian kyseisen mestarin maine ja oppilaat ovat kadoksissa - täten myös vaikutusvalta. Mestareilla on myös velvollisuus levittää oppejaan eteenpäin. He saavat itse määrittää kuinka usean oppilaan he kontolleen ottavat. Mestarit itse saavat myös päättää, milloin toinen hahmo on valmis siirtymään mestariksi.

Mestarien välillä voi olla eroja. Jos on kahden tiedon mestari, luultavasti häviää omistautuneisuudessa ja tiedon määrässä sille, joka on käyttänyt vaikka koko elämänsä yhden taidon tutkimiseen.
Mestarin pelaajalta toivotaan aktiivisuutta, sillä hahmolla on vastuutehtävä ja pelien kautta leviävät taidot vaativat pelaajalta aktiivista pelaamista. Jos mestaripelaajalla on taukoa, on hänen hyvä antaa oppilashahmoille jatko-ohjeet vaikka offina kyseisille pelaajille.

Erikoistaitojen eri tasot

Linnunkielisyys

Oppilas

​

- Tunnistaa eri lintulajit ja niiden elinympäristön.

- Oppii linnunkielen perusteet. Ymmärtää yksittäisiä linnunkielen sanoja ja osaa tulkita lintujen elekieltä.

- Oppii kunnioittamaan mestaria.

- Ymmärtää yhteistyön perusteet eri eläinlajien kesken.

- Ymmärtää eri lintulajien eroavaisuudet ja suhtautumisen susia kohtaan.

- Pystyy houkuttelemaan lintuja luokseen, mutta ei käskemään tai pyytämään toimia.

- Lintu voi kiintyä oppilaaseen ja seurailla välillä hahmon mukana, mutta elää enemmän vielä omissa oloissaan eikä noudata käskyjä.

Taitaja

​

- Osaa mitä oppilaskin.

- Osaa linnunkielen lauseita ja ymmärtää linnun elekieltä.

- Osaa kommunikoida yksinkertaisia asioita lintujen kanssa.

- On valinnut mihin lintulajiin keskittyy (varislintuihin, petolintuihin vai pikkulintuihin), ja tietää näiden käyttäytymisestä ja elämästä tarkemmin.

- On saanut luotua luottamussuhteen lintukumppaniinsa. Lintu käy usein hahmon luona ja voi viipyä pidempiäkin aikoja. Linnulla on kuitenkin myös omat tarpeensa, kuten ruuanhankinta tai soidinaika, jolloin se poistuu pidemmiksi ajoiksi.

- Pystyy antamaan käskyjä lintukumppanilleen, mutta ei vieraille linnuille.

Mestari

​

- Osaa mitä taitajakin.

- Osaa laajasti linnunkielen lauseita ja niiden eri vivahteita kuten murre-eroja tai sävyeroja.

- Osaa kommunikoida lintujen kanssa monimutkaisempiakin asioita.

- Tietää kaikkien lintulajien elämästä ja käyttäytymisestä, muidenkin kuin vain oman lintukumppaninsa lajista.

- Lintukumppanin suhde on rikkomaton. Lintu poistuu vain harvoin hahmon luota, eikä koskaan pidemmäksi aikaa.

- Pystyy antamaan käskyjä myös vieraille linnuille.

- Ymmärtää tiedonjakamisen tärkeyden ja vastuun.

- Hyvä yleistietämys elinympäristönsä asioista ja tapahtumista.

- +1 lisäpiste kokemukseen.

Tulentaito

Oppilas

​

- Löytää paikkoja mistä saada piikiveä ja löytää muita materiaaleja.
- Ymmärtää otolliset paikat tulenluomiselle.
- Oppii kunnioittamaan mestaria.
- Ymmärtää tulen voiman ja vaaran.
- Osaa sammuttaa tulen.
- Osaa luoda pieniä, noin ihmisen kämmenen kokoisia nuotioita, jotka kuitenkin sammuvat pian.

Taitaja

​

- Osaa mitä oppilaskin.

- Ymmärtää savun ja hään vaikutukset.

- Tietää miten suojata tulta ja luoda kunnon nuotioita.

- Osaa hoitaa hiukan palovammoja.

Mestari

​

- Osaa mitä taitajakin.

- Osaa luoda suuria kokkoja ja jopa tulipaloja.

- Osaa hyödyntää oksia kantaakseen tulta mukanaan. Osaa myös käyttää kangasta oksan päätyyn luodakseen pidempään palavia soihtuja.

- Osaa luoda hyvin pitkään kyteviä hiilloksia.

- Ymmärtää tiedonjakamisen tärkeyden ja vastuun.

- Hyvä yleistietämys elinympäristönsä asioista ja tapahtumista.

- +1 lisäpiste kokemukseen.

Parantaminen

(huom. parantajan taidot riippuvat siitä, mihin osa-alueeseen hahmo keskittyy)

Oppilas

​

- Tietää, mistä löytää esimerkiksi parantavaa yrttiä, tunnistaa parantavat ja haitalliset kasvit toisistaan. Tietää millainen oksa sopii tukemaan murtunutta jalkaa.
- Oppii parantamisen perusteet ja mitä ottaa huomioon loukkaantuneen kanssa. (Esim. Ei liikuta murtunutta jalkaa tai yritä saada hahmoa seisomaan.)
- Oppii kunnioittamaan mestaria
- Osaa putsata haavan tai ruhjeet, helpottaa väsyneitä raajoja ja neuvoa jos joku on levon tarpeessa.
- Ymmärtää, mitkä voivat aiheuttaa sairautta. Esimerkiksi likainen vesi juotuna, kylmässä pitkään oleminen, aurinkotuulen näivettämät kasvit ja niin edelleen.

Taitaja

​

- Laajempi tietämys eri kasveista ja niiden parannusvaikutuksista.

- Osaa sitoa oksan murtuneen jalan tueksi.

- Laajempi tietämys siitä, mitä pitää tehdä edesauttaakseen parantumista esim. flunssasta, murtuneesta jalasta tms.

- Diagnoosit varmempia kuin oppilaalla, mutta erehdyksille on varaa.

- Osaa hoitaa haavoja ja ruhjeita yrttiseoksilla.

- Tietää tarkemmin, mitkä asiat voivat aiheuttaa sairauksia.

- Perustietämys koiraeläimen kehosta ja luurangosta ja lihaksista.

Mestari

​

- Osaa mitä taitajakin.

- Parantavien kasvien lisäksi tietää myös myrkylliset kasvit ja osaa hyödyntää näitä.

- Osaa tutkia mistä sairaus on tarkalleen saanut alkunsa, ja osaa putsata ympäristöstä haitalliset terveyteen vaikuttavat tekijät.

- Diagnoosit erehtyvät harvoin.

- Tarkka tietämys koiraeläimen lihaksistosta, luustosta ja jopa sisäelimistä.

- Ymmärtää tiedonjakamisen tärkeyden ja vastuun.

- Hyvä yleistietämys elinympäristönsä asioista ja tapahtumista.

- +1 lisäpiste kokemukseen.

bottom of page